Transnet

Am lucrat intr-un institut de cercetare IT din 70 si am fost utilizatorul primelor calculatoare. Am fost martorul creerii primului modem romanesc, a primei interconectari intre doua calculatoare romanesti. Am fost pe Internet de la inceputurile lui, am avut magazon online in anul in care a aprut comertul electronic si am o experienta de peste 10 ani in managementul continutului pentru site-urile a organizatiei, crearea viziunii si strategiei Intranet, si recent a site-ului extranet, implicarea in social media task force si nu numai m-au facut sa relizez importanta integrarii acestor retele intr-un cadru conceptual unic specific societatii spre care ne indreptam.

Pentru a putea integra toate aceste retele intr-un instrument pentru managementul complexitatii am definit un concept cadru numit Transnet. Rezolvarea complexitatii in crestere este un imperativ al timpului. Retelele sunt o solutie de scadere a entropiei dar si de rezolvare a complexitatii dar numai prin integrare si corelare adecvata. Transnet isi propune sa integreze toate retelele prin domeniul infinitei corelatii.

Transnet este o interfata de limbaj prin care creem un referential absolut in domeniul retelelor dar si un demers practic prin care fiecare membru al organizatiei/sistemului, se poate conecta la ea intr-un mod simplu natural care ar putea deveni parte din cultura orgaizationala.

Transnet este o retea creata de coerenta constiintei colective a participantilor. Sistemele coerente sunt caracterizate de comunicare, spune Prigogine. Coerenta care caracterizeaza cea mai simpla stare a constiintei umane, definita de Mihai Draganescu ca afiire, descrie o retea ideala. Corenta de grup poate fi descrisa ca o retea la nivelul constiintei grupului, a organizatiei. La nivelul fiziologiei creierului fiecarui membru al organizatiei aceasta creaza un mediu de inteligenta, comunicare, cretivitate si corelatie.  Conectarea la Transnet se face in starea cea mai simpla a constiintei umane, accesul mai ferm facandu-se prin sincronizare de grup.

Tansnet definita ca reteaua perfecta este reteaua de la baza retelelor: Internet, Intranet, Extranet, a retelelor sociale si reteaua de la baza retelelor noastre neuronale.

Conectarea la Transnet ne ajuta sa partajam cu ceilalti care sunt conectati la o informatie neformala care poate servii ca referential pentru informatia distribuita in restul retelelor incluzand aici si reteaua noastra neuronala, retelele sociale, Internet, Intranet, extranet.

Este Transnet este un Arhem? Arhemul este pentru Mihai Draganescu „un cvasistem format din elemente structurale si femomenologice, avand proprietatea constiintei. (face parte din clasa sistsemelor introdeschise – avand acces la informaterie, informatia profunda). Este o realitate cu o arhitectura care nu se reduce numai la un sistem de unde si denumirea de arhem. Omul nu este un sistem ci un arhem, societatea nu este un sistem ci un arhem. Arhemul cuprinde si manifestari neformale care sunt la baza sistemelor dar pe care le ignoram.

Viziunea noastra de business a fost mereu in acord cu tipul de societate in care traim. A fost o anume viziune in societatea idustriala, o alta viziune in societatea informationala, o alta este in societatea cunoasterii de  azi care partajeaza cunoasterea prin retele sociale (programe ca Scoala de bani si BCR Club Antreprenori o demonstreaza) si o alta va trebui sa construim pentru societatea constiintei pentru care Academicianul Mihai Draganescu face o predictie in cartea Societatea Constiintei.

La inceputul erai Internetului, era apartinand societatii Informatiei, se spunea ca cine nu este in internet pana in 2000 nu va mai fi in afaceri dupa. La inceputul erei erei retelelor Socal Media, Clutrain Manifesto spunea ca pietele devin mai inteligente decat afacerile care le deservesc anuntand pericolul neadaptarii la noua era a conversatiei, la web 2.0.   Abordarea Transnet, specifica societatii constiintei este si mai critica intrucat adreseaza problema rezolvarii complexitatii crescande. Transnet presupune nu numai descrierea integrala a proceselor ci parcurgerea sistematica a procesului integral de la baza lui pana la insight, viziune, plan concret si apoi actiune.

Conectarea la transnet este accesul la originea oricarei actiuni si refacerea integralitatii proceselor.

Procesul prin care mintea se conecteaza la Transnet este procesul integral. Din actuala orientare pe proces lipseste secventa de baza a oricarui proces. Procesele de busines sunt descrise astazi partial si anume aspectul de suprafata al procesului. Procesul este un arhem si Transnet isi propune sa formalizeze un domeniu al corelatiei tuturor proceselor.

Procesele sunt descrise acum cel mult de la insight in sus. Niciodata, poate cu mici exceptii in software engineering, au fost descrise momente ale insightului, dar niciodata nu a fost o preocupare pentru modul in care el este generat sistematic de starea cea mai simpla a constiintei umane.

Adoptarea transnet presupune trei faze distincte: definirea sistemului cadru, selctarea unei tehnologii a constiintei validata stiintific, crearea unei culturi a constiintei.

Abordarea Transnet va contribui la descrierea integrala a proceselor prin parcurgerea sistematica a procesului integral prin care mintea isi atinge intregul sau potential creator in starea cea mai simpla a constiintei pentru ca de aici sa mearga spre  insight, viziune, plan concret si apoi actiune.

Transnet poate deveni un element al culturii organizatiei prin declararea unui timp de calitate comun. Cele 20-25 de minute dinaintea programului ar fi timpul cel mai potrivit pentru a ne conecta la Transnet. Aceasta pentru ca este o conditie a conectarii optime la celelalte retele si pentru ca vine firesc in dinamica activitatii dupa agitatia din trafic sau transport un moment de relaxare, de reboot este natural necesar. Este acel “a te retrage pentru a sari mai bine”, este incordarea arcului pentru a trimite sageata inainte.

Sistemul este definit ca o multime de elemente intre care exista cel putin o relatie. Dar ce defineste organizatia ca sistem? Un sistem de valori? Obiective comune? Relatiile de productie? Cat de mult inseamna asta pentru un om in comparatie cu “acelasi stil de functionare a sistemului nervos”, un stil coerent, la propriu, de functionare.  (res coerenta eeg).La coerenta spune fizica, materia capata uimitoare proprietati ondulatorii. De exemplu conductibilitatea devine superconductibilitate iar canalele de comunicare tind sa devina canale perfecte, fara rezistenta. Sistemele coerente sunt caracterizate de comunicare. Comunicare ESP apare in stari coerente de constiinta, cele care definesc si noramalitate sistemului nervos.

Transnet – originea proiectului

Prima idee a venit in 1981 prin interesul fata de o tehnologie a constiintei menita sa optimizeze individul si sistemele din care face parte: familie, grup, societate. Frecventarea Comisiei de Studii Interdisciplinare, de pe langa Asociatia Oamenilor de Stiinta, 1981-1990 si comunicari stiintifice cum ar fi „Dubla interfata ca model de realizare a conexiunilor interdisciplinare

Sorin Balan – Simpozionul: Calculatoarele in modernizarea procesului de fabricatie, Miercurea Ciuc, 16’17 noiembrie 1989, au inceput sa structureze modelul Transnet.

O lectura superficiala poate duce la asocierea ideii cu fenomene sociale secunde sau o poate duce la asocierea cu fringe science. Realitatea este ca vorbim de piatra unghiulara a main streem science pe de o parte si de paradigma culturii umane de mii de ani.

Lasă un comentariu